Onze diergeneeskunde

Basis diergeneeskunde

Wij bieden diergeneeskundige zorg aan voor honden, katten, konijnen, cavia’s, ratten, hamsters en fretten.
Voor andere bijzondere zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën verwijzen wij u graag door naar collega’s van andere praktijken die daar in zijn gespecialiseerd.

Operaties

Heel veel operaties die we in onze praktijk uitvoeren, doen we op dieren die niet ziek zijn. Hierbij kan gedacht worden aan alle castraties en sterilisaties. Wilt u dat uw dier via een laparoscopie (kijkoperatie) geopereerd wordt dan verwijzen wij u graag door naar naar Anicura Naarden-Bussum (in Bussum).

Het komt ook regelmatig voor dat we moeten opereren omdat een dier  een probleem heeft. Er zijn veel operaties die wij hier in de praktijk doen, bijvoorbeeld: wonden hechten, tumoren verwijderen, keizersnedes en blaasstenen verwijderen.
Soms is een operatie noodzakelijk die moeilijk is en te weinig voorkomt om het voor ons goed onder de knie te krijgen. In zo’n geval sturen we de patiënt door naar een gespecialiseerde kliniek.

Bloeddrukmeting bij de kat

Net als bij de mens kan een hoge bloeddruk bij katten veel problemen veroorzaken. Hoofdpijn, blindheid, een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen zijn mogelijke gevolgen. Helaas merkt u tot in een vergevorderd stadium van de ziekte vaak niets aan uw kat. Katten laten de klachten slecht zien. Met een eenvoudige bloeddrukmeting is de diagnose gemakkelijk gesteld en gelukkig is een hoge bloeddruk over het algemeen goed te behandelen.
Een hoge bloeddruk komt het meest voor bij oude katten omdat het vaak gepaard gaat met ouderdomsziekten.

Gasnarcose en zuurstof

Wanneer een dier langere tijd onder narcose moet (bijvoorbeeld voor een operatie), is het vaak beter om een gasnarcose te gebruiken.
De dieren worden eerst met een of meerdere injecties in slaap gebracht. De slaap wordt vervolgens onderhouden door het in laten ademen van een speciaal gas. Met zo’n gas is de diepte van de narcose heel goed bij te sturen.
Naast het inademen van narcosegassen, is het natuurlijk van het grootste belang dat een dier ook zuurstof krijgt. Een speciaal apparaat zorgt dat uw dier een constante toevoer van zuurstof krijgt.
De assistente die de narcose bewaakt, wordt uiteraard ondersteund door bewakingsapparatuur die o.a. de hartslag, ademhaling meet.

Echografie

Met behulp van echografisch onderzoek is veel informatie te krijgen over de organen in de buik en het hart. Een echo maakt gebruik van geluidsgolven die omgezet worden in beeld. Deze geluidsgolven zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Zo kunnen we zonder een dier te belasten veel informatie krijgen.
Op uitzonderingen na hoeft een dier niet onder narcose voor een echografisch onderzoek.
Op vrijdagmiddag komt Celine Baarsen met haar mobiele echo-apparaat bij ons echo’s maken van honden en katten.

Tandheelkunde

Vanaf 1 december 2021 hebben wij ook tandheelkunde in huis! Onze dierenarts Ellis van Saaze breidt haar tandheelkundige werkzaamheden uit en zal naast Anicura Naarden-Bussum ook bij Sterkliniek dierenartsen Hilversum de gebitsbehandelingen bij honden en katten uitvoeren.

Alle gebitsbehandelingen worden onder (gas)narcose uitgevoerd. Alleen dan zijn alle gebitselementen bij dieren goed te beoordelen, te reinigen en verder te behandelen.
In de meeste gevallen zullen röntgenfoto’s gemaakt moeten worden om ook de tand- en kieswortels en kaakbot goed te kunnen beoordelen. Heel vaak zitten hier de grootste problemen en deze worden over het hoofd gezien zonder röntgenfoto’s.

Urineonderzoek

Met behulp van urineonderzoek kan veel informatie verkregen worden. Een van de meest voorkomende diagnoses die met een urineonderzoek gesteld wordt, is een urineweginfectie (meestal blaasontsteking). Hierom zullen we u altijd vragen wat urine van uw dier mee te brengen wanneer uw dier heel vaak kleine plasjes doet of onzindelijk is. Naast blaasontstekingen er is nog veel meer informatie uit urine te halen, zoals aanwijzingen voor suikerziekte, nier- en leverproblemen, te veel drinken en eiwitverlies.
Zonder uw dier veel te hoeven plagen kunnen we met een urineonderzoek veel te weten komen.

Opname

Soms is het nodig dat een dier bij ons op de praktijk blijft.
Dit kan zijn omdat een dier een bepaalde behandeling nodig heeft die thuis niet mogelijk is (bijvoorbeeld een infuus), of omdat het dier moet herstellen van een zware operatie.
Ook kan het zijn dat een dier ter observatie bij ons blijft, of in afwachting is van verdere onderzoeken en/of behandeling. Katten, kleinere honden en andere kleine dieren kunnen in een van opnamehokken. Grotere honden krijgen een lekker bed op de vloer.

Samenwerking met andere klinieken

Wij werken vaak samen met andere klinieken. Dat kunnen buurtcollega’s zijn, die op bepaalde onderdelen van de diergeneeskunde meer expertise in huis hebben, zoals vogels of andere bijzondere huisdieren. Ook sturen we door naar de diverse specialistische klinieken die ons land rijk is.  Dit gebeurt wanneer uw dier meer onderzoeken of behandeling nodig heeft dan wij in onze kliniek kunnen bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan CT-, of MRI-scans of een orthopedische operatie of 24-uurs intensive care.

Bij spoedgevallen buiten onze openingsuren kunt u contact opnemen met het SGMN in Utrecht (0900-2223000)

Op zaterdag tussen 10-12 uur kunt u ook bellen met Anicura Naarden-Bussum (035-6922013), wanneer hun agenda het toelaat, kunt ook daar terecht.

.

Maak hier direct uw afspraak

Bel 035 - 6831080

of vul het onderstaande formulier in: