Vuurwerk informatie

vuurwerk

Voor veel dieren is de vuurwerk periode een angstige periode. Om dit zoveel mogelijk in goede banen te leiden vindt u hieronder diverse tips & tricks en worden verkrijgbare ondersteunende middelen kort uitgelegd. Wilt u meer informatie over bepaalde producten, schroom niet om contact met ons op te nemen!

1) Begeleiden van hondengedrag

Een hond is erg gevoelig voor het gedrag van de eigenaar. Het goede voorbeeld geven is heel belangrijk! Wanneer er geknald wordt, schenk daar geen aandacht aan. Als u zelf geen aanleiding geeft tot opwinding, zal de hond hier ook niet direct reden voor zien.
Indien uw hond toch vlucht- of ander angstig gedrag vertoont: steun de hond. Laat weten dat u er bent. Niet aaien, praten, troosten etc, maar buig door de knieën en ga naast de hond zitten. Wacht tot het herstel zich inzet en ga het dan leuk maken voor uw hond. Geef hem een oefening, doe een spelletje of gooi iets weg om de aandacht af te leiden.
Straf het angstige gedrag van uw hond niet. Dit zal aan uw dier alleen bevestigen dat het geknal vervelende consequenties heeft.
Loop niet weg van de plek voordat uw dier gekalmeerd is. Doet u dit wel dan ondersteunt u het vluchtgedrag van uw dier.
Indien uw hond echt volledig in paniek raakt (d.w.z. wanneer u geen contact meer met u hond kunt maken), mag u wel de hond actief proberen gerust te stellen. In paniek zal uw hond niets leren en ook niets afleren dus dit gedrag negeren zal geen effect hebben. Geruststellen zal in dit geval niet als een beloning gezien worden.
Is uw dier ondanks inspanningen toch bang en vluchtgevoelig, houd deze dan aangelijnd tijdens de wandelingen zolang als de vuurwerkperiode duurt.
Tijdens de jaarwisseling zelf kunt u uw dier het beste zijn eigen vertrouwde plek geven en deze aantrekkelijker te maken met bijvoorbeeld een kluif.
Doe gordijnen dicht, lichten aan en televisie of radio aan ter afleiding.
Nerveus gedrag kunt u “bijsturen” door de hond terug naar z’n/haar plaats te sturen. Eenmaal daar kan de hond beloond worden.

2) Begeleiden van kattengedrag

Katten zijn minder goed te sturen dan honden. Gedragsmatig nemen ze veel minder gemakkelijk iets van ons aan. Hoewel het goede voorbeeld geven altijd goed is, zal het waarschijnlijk minder effect hebben. De problematiek is gelukkig ook minder groot aangezien katten niet uitgelaten worden en vooral op hun eigen terrein blijven en alle schuilplekjes daar kennen. Echter tijdens de jaarwisseling is het geluid- en lichtgeweld vaak zo groot dat u er wel verstandig doet te voorkomen dat uw kat naar buiten gaat. Sluit hem/haar desnoods op in een ruimte met kattenbak en voer en water. Laat het licht branden om de heftigheid van lichtflitsen te verminderen. Zet televisie of radio aan.

Kalmerings(hulp)middelen kunnen ook goed helpen bij de kat (zie hier onder)

3) Kalmerende (hulp)middelen

Er wordt volop gezocht en onderzoek gedaan naar mogelijkheden om angstig of stressgedrag bij dieren te verminderen d.m.v. voedingssupplementen, medicijnen en bijvoorbeeld geurstoffen. Op zichzelf zullen deze middelen u niet kunnen helpen om uw dier stressloos de vuurwerkperiode door te komen (of bij andere stresssituaties). Gedragsbegeleiding is en blijft de belangrijkste peiler. Echter ze kunnen uw dier wel ondersteunen. Hieronder de meest gebruikte middelen.

Adaptil verdamper/halsband (hond)Is een synthetische geurstof die hetzelfde is als de geur (feromonen) die een teefje verspreidt wanneer ze haar puppies zoogt: “dog appeasing pheromone”. De geur stelt de pups gerust en helpt hen om nieuwe stimuli te accepteren. Het is aangetoond dat deze geurstof ook bij volwassen dieren nog steeds een geruststellende invloed heeft en op deze manier een kalmerend effect kan hebben. Er zijn verdampers voor in het stopcontact en halsbanden die de geur verspreiden. Het beste is om 2-4 weken voor het echte knallen met dit middel te beginnen.

Feliway verdamper/spray (kat) Is een geurstof (feromoon) die dezelfde is als een kat via geruststellende gezichtsferomonen afgeeft wanneer deze zich veilig en geborgen voelt (“kopjes geven”). Bij vuurwerkangst kan Feliway gebruikt worden om het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid te verhogen, waardoor angstige reacties op harde geluiden kunnen worden gereduceerd. De geur kan in huis verspreidt worden d.m.v. een verdamper in het stopcontact of een spray. Feliway dient minimaal 1 week voorafgaand aan het vuurwerk ingezet te worden.

Telizen (hond/kat) Maakt gebruik van de stof L-theanine. Een stof uit de theeplant. Deze stof heeft als gunstige uitwerking dat het abnormale angst afzwakt en rustgevend werkt. Tevens zou het de leercapaciteit verhogen. Omdat Telizen smakelijke tabletten zijn, nemen ook katten ze meestal met plezier in. Deze stof heeft het meeste baat als er 4-8 weken voor oud&nieuw mee wordt begonnen.

Zylkene (hond/kat) Bevat alfa-casozepine een stof die in het lichaam van jonge dieren gemaakt wordt van een eiwit uit de melk. Dit stofje heeft een rustgevend effect. Bij volwassen zoogdieren is de vertering zodanig veranderd dat deze stof niet meer gemaakt wordt uit de melk. Echter wanneer de stof direct gegeven wordt reageert het lichaam er net zo op als het jonge dier. Via een speciale techniek is men er nu in geslaagd om alfa-casozepine in tabletvorm aan te bieden. (zie ook Calmdiet van RoyalCanin) Voor het beste effect kan met dit middel al in november begonnen worden.

Calmdiet Royal Canin (hond/kat) Bevat:
a) alfa-casozepine een stof die in het lichaam van jonge dieren gemaakt wordt van een eiwit uit de melk. Dit stofje heeft een rustgevend effect. Bij volwassen zoogdieren is de vertering zodanig veranderd dat deze stof niet meer gemaakt wordt uit de melk. Echter wanneer de stof direct gegeven wordt reageert het lichaam er net zo op als het jonge dier. Via een speciale techniek is men er nu in geslaagd om alfa-casozepine aan dieetvoeding toe te voegen. (zie ook Zylkene)
b) L-tryptofaan is een eiwit die een positief effect heeft op de gemoedstoestand. Het verminderd angst en onrust en verbeterd eetlust en slaap.
c) Licht verteerbare ingrediënten en speciale voedingsvezels helpen de spijsvertering. Extra omega-3 en 6 vetzuren, vitaminen en aminozuren ondersteunen de huidfunctie.
Het voer heeft beste effect wanneer het vanaf 4 weken voorafgaand aan de stresssituatie ingezet wordt.
N.B. ook met deze voeding kan het beste (zo vroeg) mogelijk in november worden begonnen om het beste effect te krijgen.

Adaptil tabletten (hond) bevatten een combinatie van natuurlijke ingrediënten: GABA, L-theanine, L-tryptophaan en B-vitaminecomplex. De smakelijke tabletten zijn gemaakt om snel te werken (binnen 2 uur), ideaal voor tijdelijke stressvolle situaties zoals vuurwerk.

Sileo (hond) is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. De werkzame stof is dexmedetomidine, een stof die door dierenartsen in hogere doseringen veel wordt gebruikt als narcosemiddel. In de veel lagere dosering van Sileo zal het alleen de angst en opwinding verminderen veroorzaakt door acuut stressvolle situaties.
Sileo mag niet gebruikt worden bij honden met aandoeningen aan hart of bloedvaten of bij nier- en leverfalen. De veiligheid is niet getest bij drachtige of lacterende dieren en wordt dus afgeraden. Het middel is niet getest bij honden jonger dan 16 weken of ouder dan 17 jaar. Sileo mog niet gecombineerd worden met alle medicijnen. Informeer bij uw dierenarts.
Bijsluiter

4) Andere hulpmiddelen

Thundershirt. Een Thundershirt is een soort jas die uitgaat van de werking van inbakering. Net als bij baby’s kan een “strakkere jas” een rustgevende, kalmerend effect hebben op honden. Het Thundershirt lijkt voor diverse honden heel goed te werken, maar er is ook een groep waar het niets voor doet, of die het zelfs onplezierig lijken te vinden. Belangrijk is dat de introductie gepaard gaat met positieve associaties. (NB dit product hebben wij niet standaard op voorraad, wel kunnen we het voor u bestellen indien u dat wenst)

Combinaties van bovenstaande middelen zijn mogelijk.

Alle middelen zijn bij ons aan de balie verkrijgbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze assistentes.