Tandheelkunde

Ook bij dieren is een gezond gebit van groot belang. In onze praktijk besteden we veel aandacht aan de preventieve gebitsverzorging en tandheelkunde in het algemeen.

PREVENTIEVE GEBITSVERZORGING
Net als bij de mens is de preventieve gebitsverzorging onze grootste troef in de strijd tegen gebitsproblemen. Ook bij honden en katten is dagelijks tandenpoetsen de beste manier om problemen te voorkomen of te verminderen. Tandenpoetsen moeilijk? Soms wel, maar zeker als dieren het van jongs af aan gewend zijn, is het vaak goed te doen. Onze para-veterinaires leggen u graag uit hoe u het het beste kunt aanpakken. Kauwen en kluiven is natuurlijk ook heel goed voor een gebit. De duur en frequentie van het kauwen/kluiven speelt een rol: is de kauwstaaf na 2 tellen op, dan kan deze niet veel gedaan hebben. Daarnaast hebben sommige dieren voorkeurstanden/-kiezen waarmee ze kauwen waardoor de andere gebitselementen op deze manier niet gereinigd worden. Poetsen is en blijft de “gouden standaard”
Voor een instructiefilmpje over tandenpoetsen klik hier

GEBITSBEHANDELINGEN
Onze dierenarts Ellis van Saaze houdt zich veel bezig met tandheelkunde. De gebitsbehandelingen voert zij uit bij Sterkliniek dierenartsen Naarden-Bussum in Bussum. Daar is er de beschikking over digitale dentale röntgen en ander hoogstaand apparatuur om gebitsbehandelingen goed uit te voeren.
Alle gebitsbehandelingen worden onder (gas)narcose uitgevoerd. Alleen dan zijn alle gebitselementen bij dieren goed te beoordelen, te reinigen en verder te behandelen. Voor meer informatie waarom dat zo belangrijk is klik hier
In de meeste gevallen zullen röntgenfoto’s gemaakt moeten worden om ook de tand- en kieswortels en kaakbot goed te kunnen beoordelen. Heel vaak zitten hier de grootste problemen en deze worden over het hoofd gezien zonder röntgenfoto’s.

2016-08-22 Cobussen-Hutter Boomer 309 308 II

Veel ernstige gebitsproblemen worden opgelost door de tanden of kiezen in kwestie te verwijderen. Dit moet op de juiste manier gebeuren. De tand of kies mag niet afbreken en er moet zo min mogelijk schade aan het omliggende weefsel worden aangebracht.

In sommige gevallen kan een afgebroken tand of kies gespaard worden. Dan is het wel zaak om zo snel mogelijk te handelen.

Beugels zijn soms ook nodig bij honden (en katten). Dit gebeurt niet zoals bij de mens voor “een beter cosmetisch effect”. Beugels bij dieren worden alleen ingezet wanneer het dier door de verkeerde tandstand problemen heeft of zal krijgen. Wanneer een beugel nodig is, zullen wij uw dier daarvoor doorverwijzen.

gebit kat website
Tandvleesontsteking bij de kat.

gebit website

Verkeerde stand kaak en persisterende melktandje

Bij konijnen en cavia’s groeien de tanden en kiezen een leven lang door. De beste gebitsverzorging voor deze dieren bestaat uit een goede voeding. Deze bestaat uit het onbeperkt eten van ruwe vezels. Hooi is een uitstekend basisvoer voor konijnen en cavia’s, dit moeten ze onbeperkt kunnen eten. Groenvoer (gras, wortelloof, paardenbloemblaadjes enz.) zijn ook goed, maar het konijn moet hier wel aan gewend zijn. Het beperken van lekkernijen (wortels, zaden, appels, snoepjes) is ook belangrijk, zodat het ruwe voer goed gegeten worden. Bikskorrels moeten beperkt gegeven worden: ongeveer 20gram per kg konijn is een goede richtlijn. Let erop dat het geen gemengd voer is met zaadjes en andere lekkernijen. Een goed merk is Supreme Science Selective Rabbits.

konijn lange tanden
Konijn met veel te lange snijtanden

Natuurlijk is er nog veeeeeeeel meer te vertellen over tandheelkunde bij dieren, heeft u vragen? Stel ze ons!