Euthanasie/overlijden huisdier

Helaas komen al onze huisdieren op een dag te overlijden. Vaak rijzen er veel vragen over het hoe en waarom en wat daarna. Het is belangrijk dat het overlijden van een huisdier, vaak door middel van euthanasie, op een voor iedereen zo prettig mogelijke manier gebeurt. Het is tenslotte al verdrietig genoeg.

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met hun antwoorden omtrent het overlijden/euthanaseren van uw dier.

Wanneer is de tijd daar om een dier in te laten slapen?

Dit is een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Per dier en situatie moet de beslissing tot euthanasie nauwkeurig worden afgewogen. Dit zal in nauw overleg met uw dierenarts gedaan worden. Het is namelijk niet zo maar een beslissing.

Niet altijd geeft een dier pijn of andere erge ongemakken goed aan. De dierenarts zal zijn/haar best doen om de tekenen die een dier wel geeft zo goed mogelijk te interpreteren zodat een eventuele euthanasie een weloverwogen beslissing zal zijn.

Het beste voor het dier, dat is het streven!

 Hoe wordt mijn dier ingeslapen?

Het inslapen van een dier kan op verschillende manieren. De manier waarop het gedaan wordt is o.a. afhankelijk van het type, karakter en toestand van het dier. In de meeste gevallen zal een dier eerst een narcosemiddel toegediend krijgen om te slapen en daarna pas het euthanasiemiddel. Het euthanasiemiddel zorgt ervoor dat de hartspier, ademhalingsspieren en hersenfunctie stil worden gelegd waardoor het dier komt te overlijden. Beide middelen kunnen op verschillende manieren toegediend worden. Het narcosemiddel wordt veelal in een bloedvat toegediend, maar het kan ook in een spier of onder de huid. Het euthanasiemiddel wordt meestal in een bloedvat geïnjecteerd, maar soms wordt er voor een andere injectieplaats gekozen.

Van te voren zal de wijze waarop uw dier ingeslapen wordt aan u worden uitgelegd.

Wanneer een dier ingeslapen is kan hij/zij nog enkele spierkrampen en/of ademhalingsbewegingen maken. Dit komt door het verlies van de controle van de hersenfunctie. Dit ziet er soms vervelend uit, maar het is een heel normale reactie van het lichaam en uw dier merkt er zelf niets van. Ook kan door de ontspanning van alle spieren urine en/of ontlasting het lichaam verlaten.

 Waar is het de beste plek, thuis of op de praktijk?

Ook hier spelen een hoop factoren mee zoals karakter dier, uw persoonlijke voorkeur en mogelijk ook financiën (een visite is duurder dan een consult op de praktijk)

U kunt dit uiteraard met onze dierenartsen of assistentes bespreken.

 Is het verstandig om de kinderen erbij te laten zijn?

Vaak is het het beste om de kinderen zelf te laten beslissen wat ze willen. Vaak kunnen ze voor zichzelf een goede en weloverwogen beslissing nemen of ze erbij willen zijn of niet. Daarbij leggen onze dierenartsen ook in “kindertaal” uit wat er kan en gaat gebeuren en zijn de kinderen zo goed voorbereid. Het is bewonderenswaardig hoe de meeste kinderen ermee omgaan, zolang alles maar goed uitgelegd wordt.

Is het verstandig om de andere dieren afscheid te laten nemen?

Vaak merkt u opvallend weinig aan het gedrag van een achterblijvend dier, maar zeker bij dieren die met elkaar zijn opgegroeid en een stevige band lijken te hebben is het een kleine moeite om hem/haar “afscheid” te laten nemen van het overleden dier. Meestal is het niet meer dan een vluchtige blik of snuffel wat voldoende lijkt voor het achterblijvende dier om “te weten en te accepteren” wat er aan de hand is met het gestorven dier.

Wat gebeurt er met mijn overleden dier?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen wanneer uw dier overleden is:

Dierdonorcodicil Onze praktijk is aangesloten bij Dierdonorcodil. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht (faculteit diergeneeskunde), Stichting Proefdiervrij en de deelnemende dierenartsen. Wanneer u uw overleden dier doneert aan de wetenschap zal deze gebruikt worden voor anatomie- en chirurgielessen. Meer informatie over het dierdonorcodicil vindt u hier. Kiest u hiervoor, laat het ons zo snel mogelijk weten, dan kunnen wij het organiseren.

Crematie Onze praktijk werkt samen met Dierencrematorium Naarden. Zij komen de dieren bij ons op de  praktijk ophalen, maar ze kunnen ook bij u thuis langs komen om het overleden dier op te halen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en de werkwijze van Dierencrematorium Naarden? Wij hebben folders van het crematorium of u kunt kijken op www.dierencrematorium-naarden.nl bellen kan ook: 035 – 63 213 30.

Begraven Bij begraven zijn er twee opties. U kunt ervoor kiezen uw dier in eigen tuin te begraven of u kunt gebruik maken van de verschillende officiële dierbegraafplaatsen in Nederland. Het begraven in eigen tuin is niet altijd toegestaan. Het is verstandig om inlichtingen in te winnen bij uw gemeente. De officiële dierbegraafplaatsen werken op vergelijkbare wijze als begraafplaatsen voor mensen. Een voorbeeld van zo’n dierbegraafplaats is “Klaverweiden” in Hoevelaken (033-2571816) (www.klaverweiden.nl)

Destructie Bij destructie gaat het om totale vernietiging van de kadavers. De overleden dieren worden naar een destructiebedrijf in Son gebracht. Daar worden de kadavers door middel van een uitgebreid proces zo behandeld dat er uitsluitend vet en meel (beender- en bloedmeel) en water overblijft (80% van een lichaam bestaat uit water). Dit water wordt gezuiverd en hergebruikt, ook voor leidingwater. Het vet en meel wordt getransporteerd naar grote verbrandingsovens in Rotterdam. Daar wordt alles totaal verbrand totdat er helemaal niets meer van over is.

Vroeger werd het meel en vet gebruikt door verschillende industrieën (mengvoederindustrie voor dieren, medicijnen- en lijmindustrie), echter is dit sinds de ontdekking van BSE (“gekke-koeien-ziekte”) verboden.

Dier is uit zichzelf overleden, wat nu?

Wanneer uw dier thuis overleden is zijn er verschillende mogelijkheden ook weer afhankelijk van uw voorkeur en mogelijkheden.

1) U kunt het dier naar een dierenarts brengen alwaar verder gezorgd wordt voor crematie of destructie (graag vooraf bellen met de praktijk)

2) U kunt contact opnemen met het crematorium, waarna zij ook het transport van uw overleden dier kunnen verzorgen. U kunt ook afspreken dat u het dier zelf brengt.

3) U kunt contact opnemen met een dierenbegraafplaats.

4) U kunt de dierenambulance bellen (035 – 68 303 00), waarna deze vervoer naar het destructie-bedrijf verzorgt.

5) Vaak is het toegestaan een huisdier te begraven in de tuin.